Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 27 februari 2022

Uitreiking Antoinette Stegeman Duurzaamheidsprijs

D66 Tweede-Kamerlid Kiki Hagen reikt op woensdag 2 maart de Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs uit. Deze feestelijke uitreiking start om 20:00 en vindt plaats in Grand café Het Oude Station in Dalfsen (Stationsweg 4, 7722 HA). Kom je ook om deze waardering voor een duurzaam bedrijf of organisatie in de regio Vechtdal mee te maken? Wil je daarnaast ook met Kiki Hagen in gesprek over onderwerpen uit haar portefeuille: middelbaar beroepsonderwijs (mbo), groen onderwijs, leven lang ontwikkelen, milieu en circulaire economie? Of gewoon, naast deze twee activiteiten ook elkaar weer eens in het echt ontmoeten?

Je bent van harte uitgenodigd: 2 maart, 20.00, Het Oude Station te Dalfsen.

Een van de genomineerden

De Reestlandhoeve, te Balkbrug, van de website: ‘In de landbouw was er in die tijd (2001), geen enkele tak winstgevend. De wijnbouw stond in Nederland nog in de kinderschoenen. In 2003 gingen de eerste wijnstokken de grond in op de Reestlandhoeve.’ In juni 2018 werd de Reestlandhoeve het eerste B Corp gecertificeerde Nederlandse wijn- en zorgbedrijf: ‘Dit keurmerk toont aan dat we niet alleen meerwaarde leveren op het gebied van duurzaamheid maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Met dit keurmerk zijn we onderdeel geworden van een internationale beweging van duurzame, transparante en sociaal-maatschappelijk betrokken bedrijven die streven naar een betere wereld. Als klant ben je er zeker van dat een bedrijf met dit keurmerk sociaal-maatschappelijk en duurzaam bezig is.’

Het Tweede Kamerlid

Kiki Hagen (35) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ze heeft als slogan: ‘Kinderen moeten in vertrouwen gelukkig kunnen opgroeien.’ Goed onderwijs draagt bij aan gelijke kansen – dat is het credo van Kiki. Als 24-jarige stond ze voor de klas om hier een bijdrage aan te leveren, op het Obs Piet Mondriaan in Abcoude. Zij staat voor de kinderen en gaat voor maatwerk, waar de hedendaagse klassen juist gedomineerd worden door rendement en gemiddelden.

Op dezelfde leeftijd begon Kiki met het werk als raadslid. Na een periode als raadslid werd zij al snel wethouder met als portefeuille: onderwijs, jeugd(zorg), milieu, duurzaamheid en waterstaat. In deze rol kon zij écht verschil maken, want: ‘Als wij de klimaatverandering niet tegengaan, staat het water ons letterlijk aan de lippen’. Daarom zet Kiki volle bak in op innovatie, en zorgt zij ervoor dat iedereen een steentje bijdraagt.

Nu, als Tweede Kamerlid heeft ze het Middelbaar Beroepsonderwijs, groen onderwijs, Leven Lang Ontwikkelen, Milieu en de Circulaire economie in haar portefeuille. Eerder hield ze zich ook bezig met airport Lelystad.

Tot stand koming prijsuitreiking

De jury: Praxedis Bouwman, Manon Toonen, Roosmarijn Wernars (voorzitter), Bernard Smalbraak, Rudi Reinders en Gerrit Hartholt

De kunstenares: Het kunstwerk dat bij de prijs hoort die dit jaar wordt uitgereikt, is gemaakt door Marjan van Schaik van Glasatelier Breekbaar in Dedemsvaart. Marjan ontwerpt vrij, maakt objecten in opdracht, geeft cursussen en workshops en heeft altijd wel een paar stagiaires over de vloer die van haar de kunst van het glas leren. Zoals ze zelf zegt: ‘De weerbarstigheid en transparantie van het materiaal dagen mij iedere keer weer uit een stap verder te gaan. Het is steeds weer een feestje om de oven na de lange stookgang te openen en te zien of het glas zich gedragen heeft zoals ik had verwacht!’ Kleurrijk en abstract zijn de kenmerken van het werk van Marjan.

Antoinette Stegeman Duurzaamheidsprijs (ASD)

D66 Vechtdal (Dalfsen, Ommen, Hardenberg) lauwert sinds 2014 een organisatie of bedrijf uit het Vechtdal met de zogeheten Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs (ASD). De duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal is vernoemd naar Antoinette Stegeman-Drijber. Antoinette was vele jaren een prominent D66-er in Ommen en zeer actief in de gemeenteraad en op het gebied van duurzaamheid. Mede op haar initiatief werd eerder al een periodieke ‘Milieuprijs’ uitgereikt door D66 Ommen. Helaas is Antoinette in december 2013 veel te vroeg overleden. Om haar werk voor Ommen en haar inzet voor het milieu blijvend een plek te geven is de duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal sinds 2014, met instemming van haar echtgenoot, naar haar vernoemd.