Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 april 2021

De menselijke maat

D66 heeft in Ommer Nieuws op 28 april het volgende artikel geplaatst met als titel “De menselijke maat”.

De lente komt er aan, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten, kortom alles ziet er vrolijk uit, je kan heerlijk wandelen in de bossen rond Ommen, perfect dus. Maar schijn bedriegt. Veel beperkingen vanwege Covid19 zijn nog steeds van toepassing. Zo kunnen we nog steeds geen fysieke vergaderingen of bijeenkomsten houden. Dat geldt ook voor onze inloopspreekuren in het gemeentehuis om met inwoners van gedachten te wisselen over wat er speelt in en om onze gemeente Ommen. Uiteraard hebben we zoveel als mogelijk per telefoon of digitaal gecommuniceerd, maar het contact met onze leden en inwoners bleef met handicaps.

Wat ook moeizaam verliep en nog steeds verloopt zijn de richtlijnen vanuit “Den Haag”. Van het vaccinatiebeleid snappen maar weinig mensen over het hoe en waarom. Deskundigen buitelen op de TV over elkaar heen met tegengestelde berichten, die ook nog eens wekelijks verschillen. De huisartsen hebben opdracht gekregen om de groep tussen 60 t/m 65 jarigen te vaccineren. Ben je geboren vóór 1955, dan heb je al een uitnodiging gekregen van de GGD. Mocht je daar nu net tussen vallen, dan heb je pech en moet je wachten tot half mei.

Dat de horeca het moeilijk heeft, hoeven we niet te herhalen. Maar er is licht in de duisternis. De terrassen mogen weer een beetje open, zij het mondjesmaat. Maar ook dit is soms moeilijk te begrijpen. Waarom mogen we wel zonder mondkapje in de openbare ruimte wandelen, zoals in het centrum en in de bossen en als we ons maar houden aan de 1,5 meter met mondkapje in de winkels, maar moet de Beeldentuin Witharen op last van een ambtenaar van de gemeente Ommen gesloten blijven? Om u een beeld te schetsen, de Beeldentuin Witharen is niet echt een tuin, maar eerder een ruim opgezet landgoed waar je met het grootste gemak met vele tientallen bezoekers wel 10 meter afstand van elkaar kan houden om te genieten van kunst en natuur. Het lijkt er dus op dat het risico voor besmetting in de beeldentuin aanzienlijk lager is dan een wandelingetje door het centrum. Maar nee, een attente ambtenaar wees erop dat de Beeldentuin als “doorstroomlocatie” moet worden gezien. Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er minder bewegingen moeten zijn. Jammer, het is volgens de regeltjes, maar de menselijke maat is langzaam maar zeker verdwenen, het is zwart-wit, de nuance ontbreekt.

We zien er naar uit om weer op een normale manier met onze inwoners in contact te komen om met elkaar te discussiëren, gedachten en meningen uit te wisselen. Er spelen de komende tijd veel zaken die ons aangaan en de toekomst van Ommen gaan bepalen. Bijvoorbeeld de RES, de Regionale Energie Strategie waarin we afspraken maken over duurzaamheid, waar zonnepanelen zijn toegestaan, windmolens geplaatst kunnen worden en dergelijke. Maar ook de verkeerssituatie over de Vechtkade en de Julianastraat/Schurinkstraat is nog niet opgelost. De zorg is nog steeds een zorgenkindje. Hoe we ons centrum en het buitengebied levendig en leefbaar kunnen houden. Wat we kunnen doen voor onze ondernemers en verenigingen die te lijden hebben van Corona. Waar we wel of niet gaan meewerken aan de bouw of uitbreiding van megastallen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die op ons bordje komen te liggen. En dat alles moet ook nog eens passen binnen een sluitende begroting. Democratie is meer dan alleen dat de meerderheid beslist. We moeten elkaar respecteren en open staan voor meningen van anderen. Dat gaat moeilijk als we elkaar niet fysiek kunnen of mogen ontmoeten.

Het ziet er naar uit dat we binnenkort elkaar weer lijfelijk kunnen zien en spreken. We zien er naar uit! Tot die tijd kunnen we blijven mopperen over onlogische maatregelen, maar dat lost niets op. Het is een rare tijd, wij willen ook absoluut niet dat mensen een besmetting oplopen. Het is dus nog even behelpen met de beperkingen van de Covid19 maatregelen. Wilt u met ons spreken, bel of mail naar de fractievoorzitter van D66, Henri Mors, henrimors@gmail.com, 06-51903267. Als het kan en mag, doen we dat weer fysiek met de menselijke maat.