Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 24 juni 2020

D66 aan het woord in Ommer Nieuws

Het is een rare tijd met heel veel onzekerheden. Met name vanwege het Corona virus. Mag ik naar school, mag ik werken, maar ook wie mag ik nog bezoeken en op welke wijze. Ik doe nu boodschapjes voor ouderen die ik normaal gesproken via Automaatje naar de winkels rijd om te winkelen. Het is niet meer hetzelfde als voorheen, waarbij we samen boodschappen deden en ook een gezellig gesprek hadden. Automaatje is meer maatje dan auto, nu is het helaas bijna beperkt tot een boodschappendienst.

Dat er beperkingen zijn opgelegd door de (rijks)overheid is logisch. In een paar weken tijd raakte alles wat we normaal vonden ineens onbereikbaar. Een kop koffie met collega’s op werk. Met je teamgenoten naar de voetbaltraining. Een biertje in de kroeg. Met je geliefde uit eten. Samen naar het museum. Op bezoek gaan bij ouders of opa en oma. Veel van deze dingen kunnen gelukkig binnenkort weer – misschien wel iets anders dan we gewend waren.

Dat de gezondheidscrisis ook de economie hard raakt, kan niemand verbazen, ook in Ommen. Niet ieder bedrijf zal de crisis overleven. Niet iedere baan zal behouden blijven. Die realiteit zien wij onder ogen. De crisis legt nog iets anders bloot: de groeiende ongelijkheid tussen mensen. Wie een vaste baan heeft, heeft minder zorgen dan de flexwerker of zzp’er. Het maakt voor kinderen een wereld van verschil of je wel of niet thuis een rustige plek hebt om te leren.

Deze crisis leert ons dat het loont om te investeren in een robuuste samenleving. Een sterke, vrije samenleving. Een samenleving die tegen een stootje kan. Waarin mensen gezond zijn en de zekerheid hebben dat zij er na een tegenslag weer bovenop kunnen komen. Waarin mensen en bedrijven, maar ook de gemeente, niet bij het minste of geringste door hun financiële buffers raken.

D66 pleit ervoor dat overheden, en dus ook de gemeente Ommen, niet op de rem gaat staan met investeringen. Juist die opdrachten waarvan we zeker weten dat die uitgevoerd moeten worden, kunnen beter naar voren getrokken worden. Zo helpen we onze bedrijven door de crisis heen.

Regeren is vooruitzien. Je moet dus kunnen plannen. D66 wil dat ondernemers en inwoners van Ommen ervan uit kunnen gaan dat afspraken met de gemeente worden nagekomen. De politiek moet weer gaan leiden. Geen onhaalbare beloftes doen. Mensen niet voor de gek houden. Zo komen we er samen wel uit.

Henri Mors
Fractievoorzitter D66 Ommen.