Platform ‘Groen Gebogen’ uit Dalfsen wint ASD Duurzaamheidsprijs 2019

Op woensdagavond 13 maart werd in het Café het Spoor in Mariënberg de winnaar bekend gemaakt van de door D66 Vechtdal in het leven geroepen Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs. Uit 3 genomineerden uit het Vechtdal mocht Gerard Brakkee namens het burgerinitiatief ‘Groen Gebogen’ uit Dalfsen de prijs uit handen van gedeputeerde mw Dr. Annemieke Traag ontvangen.
De Duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal, welke periodiek uitgereikt wordt, ontleent zijn naam aan Antoinette Stegeman-Drijber, die namens D66 lid was van de Ommense gemeenteraad, waar zij zich met name inzette voor duurzaamheid. Zij is onder meer intitiatiefnemer van een periodieke Milieuprijs, die uitgereikt werd door D66 Ommen. Toen Antoinette in december 2013 veel jong overleed besloot D66 Vechtdal een Vechtdalbreed ingestelde milieuprijs naar haar te vernoemen. Leden van D66 Vechtdal dragen kandidaten hiervoor aan, waarvan uiteindelijk 3 genomineerden overblijven.
Dit jaar waren de drie overgebleven genomineerden:
- De Vechtdalhoeve (Ommen)
- Groen Gebogen (Dalfsen)
- Hak4t Slimme Lichtoplossingen bv (Dedemsvaart)
Na de bekendmaking van de genomineerden door Bernard Smalbraak, voorzitter van D66 Vechtdal, was het tijd voor de genomineerden om zich aan het publiek voor te stellen:
Namens de Vechtdalhoeve vertelde Simone Koggel over haar bedrijf, waar je op safari kunt tussen de koeien. Maar behalve het kijken naar de prachtige Brandrode Runderen, kun je bij haar ook terecht voor streekproducten en lederen producten onder de naam ‘Rood Koeture’, welke allemaal komen van de runderen die bij Simone een uitstekend leven leiden.
Vervolgens was het woord aan Gerard Brakkee, die gepassioneerd vertelde hoe burgers in Dalfsen samenwerken om hun leefomgeving duurzaam te veranderen, van plukvelden tot verwijderen van asbest, van het plaatsen van 2000 zonnepanelen tot waterkracht uit de Vecht, onder de noemer van het burgerinitiatief ‘Groen Gebogen’ laten de Dalfsenaren zien wat duurzaam noaberschap is.
Als laatste liet Marc Hakvoort het geboeide publiek kennismaken hoe zijn bedrijf HAK4T middels innovatieve daksystemen, gecombineerd met zonnewering en zonnepanelen de werkvloer weet te verlichten met natuurlijk daglicht, wat niet alleen resulteert in lagere energiekosten, maar ook beter is voor de gezondheid van het personeel.
Nadat Bernard Smalbraak de juryrapporten voorgelezen had, waaruit duidelijk werd dat de jury een moeilijke klus had om een winnaar te kiezen uit deze 3 fantastische initiatieven, kon Dr. Annemiek Traag de winnaar van de ASD Duurzaamheidsprijs bekendmaken. Uiteindelijk had de jury, bestaande uit Maria Malinowski, Gerdinand Nijhuis en Marja van den Berg gekozen voor het burgerinitiatief uit Dalfsen: het platform ‘Groene Bogen’
Vervolgens mocht Gerard Brakkee de ASD Duurzaamheidsprijs in ontvangst nemen uit handen van gedeputeerde Dr. Traag. De prijs bestaat dit jaar uit een prachtig schilderij van een stukje natuur bij de Vecht, gemaakt door kunstenaar Jeroen Bijl. Brakkee wist te vertellen dat het platform over niet al te lange tijd een nieuw onderkomen zal krijgen, waar het schilderij een mooie plaats zal gaan krijgen.