Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 25 november 2015

Antoinette Stegeman-Drijber duurzaamheidsprijs uitgereikt aan Synergie Nieuwleusen

De ‘Antoinette Stegeman-Drijber duurzaamheidsprijs’ is dit jaar gewonnen door Synergie Nieuwleusen. Duurzaam Hoonhorst en de stichting Hibertad uit Hardenberg waren de twee andere genomineerden. De uitreiking vond plaats op 25 november.

De Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs is door D66 Vechtdal in het leven geroepen en is genoemd naar de in 2013 overleden D66 politica uit Ommen, waar zij jaren actief was in de gemeenteraad. Mede op haar initiatief was de afgelopen jaren al enkele keren een duurzaamheidsprijs uitgereikt door D66 Ommen. Na haar overlijden werd besloten om haar inspanningen voor Ommen en haar inzet voor het milieu blijvend een plek te geven en is de duurzaamheidsprijs van D66 Vechtdal naar haar vernoemd.

Tijdens de bijeenkomst in Spoor 7 in Ommen benadrukte de voorzitter van D66 Vechtdal, Willem van Wijngaarden, “dat het toekennen van de duurzaamheidsprijs vooral van belang is om bedrijven en organisaties te stimuleren om duurzaam bezig te zijn en dit breder onder de aandacht te brengen”.

Na een presentatie van de 3 genomineerden organisaties (Nieuwleusen Synergie, Duurzaam Hoonhorst en Stichting Hibertad Hardenberg) werd door Mirjam Dijsselhof namens de jury, de prijswinnaar bekend gemaakt en uitgereikt door de moeder van Antoinette, mevrouw Ottie Drijber-Bosscher. De prijs bestaat uit een kunstwerk, gemaakt door Thea Dijkema uit Ommen met als thema ‘duurzaamheid en water’, in de vorm van een trechterbeker. Dit jaar zijn in Dalfsen 5000 jaar oude trechterbekers opgegraven. Antoinette was zelf ook keramiste en zou deze archeologische opgraving mogelijk ook gebruikt hebben als onderwerp voor het kunstwerk.

Hoewel volgens de jury eigenlijk sprake was van 3 winnaars omdat allen al de nodige successen geboekt hadden, vond men de winnende organisatie Nieuwleusen Synergie het meest passen bij het democratisch karakter van D66 vanwege de persoonsvorm als coöperatie.
Maar ook het credo “Veur ons, deur ons”, het sociaal duurzaam ondernemen in een gezamenlijkheid (de coöperatie streeft naar 1500 leden), de kringloopwinkel “Deuroe Veuroe” en het dialectgebruik maakten dat men de prijs kreeg. Dit naast het streven om optimaal naar het gebruik van glasvezel toe te werken om zowel in de kern als in het buitengebied dat netwerk te realiseren.